Bocker

 "Alderviita och det tvehövdade bergets hemlighet" 

Ny bok!

Boken är en spänningsroman för vuxna och äldre barn där handlingen delvis utspelar sig i en fiktiv modern värld och en fiktiv värld spunnen av nordisk mytologi och gamla trosföreställningar. En spännande sagolik roman. Tolvåriga Engla och hennes autistiske bror blir indragen i Silvis (Den silverglänsande skogen), där det gamla bergsrået Alderviita, vitterfrun Nora och andra får ett uppdrag av "Den okände" att utföra ett mycket viktigt uppdrag. Den oönskade Megantrumman var i antågande! Till uppdraget behövs kraften av en starkt jordad varelse, en människa! Alderviita har fortfarande förmågan att bergta, och alla undrar förskräckt. Var är barnen!

   

Del av baksidestexten: "Vi finns helt nära människornas värld fast i ett annat livsrum" sa det urgamla bergsrået Alderviita. Hon som besitter konsten att bergta och som med sin vidsyn kan följa allt som händer i skogen. 

I denna sagolika spänningsroman tar Rose-Marie Grundström-Linder med oss delvis in i en annorlunda värld, spunnen av trådar från gammal nordisk folktro, sägner och gamla berättelser från förr i tiden när skogens olika väsen var en verklighet för många.                                                         

Uppföljaren till "Alternativt Eden". Nummer två i en kommande trilogi och spänningsromanserie om äventyren på miljöforskningsstationen "EDEN" i Abborrträsk/Tjärnheden:

"Utsikt från Korpberget".

/2016-12-15-07-29-30.jpg

Äventyret fortsätter i Abborrträsk/Tjärnheden, Arvidsjaur, Lycksele och London.

Slutsåld!


(Korpberget i Lycksele är ett välkänt inslag i stadsbilden. Före uppdämningen av kraftverken låg vattenspegeln många meter under nuvarande nivå. Alltså ett betydande stup ned till den då mycket strida Umeälven).

Den andra boken i trilogin är nu äntligen klar. Färdigställandet har pga. hälsoskäl skett betydligt långsammare än jag tänkt. Den kommer att ges ut under december. Handlingen fortsätter naturligtvis med det viktiga arbetet i miljöforskningsstationen på Tjärnheden, Abborrträsk. Men också på Gammplatsen i Lycksele där en av huvudpersonerna, den nu 21-åriga Eva Björk sommarjobbar med utgrävningar. Mycket spännande och märkligt händer både i hennes liv, och lite väl nervpirrande i hennes omgivning i Lycksele. Bland annat uppe vid den fiktiva gruvan i Stöttingfjäll. Jag valde titeln "Utsikt från korpberget" eftersom den kan läsas dubbeltydigt och för att det befintliga korpberget vid hoell Lappland i Lycksele historiskt sett är mycket intressant.


Olika fotografier av Korpberget.




Stenåldersmålningen på berget. (Alla foton: Lena Linder Björkenstam).
Vi får se när det blir dags. Bokmässan i Örebro är också obligatorisk. Forts. följer under arbetets gång.

 

Boken "Alternativt Eden" gavs ut våren 2012.

Mina böcker kan beställas via denna hemsida, genom mailen på KONTAKT. 

"ALTERNATIVT EDEN" är titeln på den äventyrs och spänningsroman med natur och miljötema som jag släppte 13/4 på bokmässan i Örebro. Handlingen är förlagd till 2030-talet ca. och utspelar sig bl.a i byn Abborrträsk (två mil söder om Arvidsjaur), i Kanada, i den lappländska fjällvärlden, samt på det världsunika dödisområdet Tjärnheden som ligger i direkt anslutning till "byn med de 365 sjöarna", dvs. Abborrträsk.. Platsen är autentisk, men personerna och handlingen naturligtvis helt uppdiktade.

 

"När  som helst i livet kan det hända någonting oväntat och fullständigt ofattbart. Det får bokens huvudperson, den unge biologen och miljökämpen Erik Degerman erfara, när han befinner sig i ett minst sagt trängt läge. Detta kommer att påverka honom i resten av hans liv, med mycket gott. Men också, ska det visa sig, med ont, avundsjuka och illvilja.

Recension 20/6 2013 av Torbjörn Olsson:

Alternativt Eden
är namnet på en roman som jag nyligen läst och som fängslat mig. Den är skriven av Rose-Marie Grundström-Linder från Abborrträsk. Det är en roman som på ett fascinerande sätt pendlar från idyllen i Abborrträsk till den stora allvarliga klimatsituationen i länderna kring ekvatorn.

Vi får följa den unge biologen Erik, som kommer just från Abborrträsk och hur han på ett mirakulöst sätt ärver tolv miljarder kronor. Han sitter då i fängelse på grund av sitt miljöengagemang.

Med denna ofantliga summa vill Erik och hans stora kärlek placera Abborrträsk på den globala miljövärldskartan. Men som alltid när det handlar om stora pengar så kommer avundsjuka, illvilja och girighet in i bilden och Eriks arbete störs från oväntat håll.

I den spännande berättelsen får vi ta del av en skicklig gestaltning, naturens våldsamma krafter och en nästan lyrisk ton i de fina miljöbeskrivningarna. De mest framträdande områdena i berättelsen, miljö och girighet, beskrivs skickligt av Rose-Marie.

Utan att känna Rose-Marie personöligen kan jag i hennes sätt att skriva tolka in ett stort och kunnigt miljöengagemang.

En roman som ligger i tiden och som jag rekommenderar alla att läsa.

(Min egen kommentar till recensionen: Tack Torbjörn!)

 

Resension: (Elisabeth Jönsson, Punctum Saliens. www. Boktipset.se.)    "Med ett arv och en stark känsla för miljön kan vad som helst hända".

Att läsa Rose-marie Grundströms bok Alternativt Eden är inte bara en fin läsupplevelse. Det är också på ett speciellt sätt en resa i ett naturområde i norra delarna av Sverige.
I arvidsjaur kommun utanför byn Abborrträsk i Norrbotten ligger ett naturområde som av flera anses som ett av världens vackraste. Inom en kvadratmil omgärdat av sandmoränplatåer och gammal urskog finns 365 sjöar. Detta område bär namnet Tjärnhedens dödisområde.
Det är på denna natursköna plats som som större delen av handlingen i Alternativt Eden utspelar sig.

BOKENS HANDLING: ERIK DEGERMAN biolog och miljökämpe ärver en ofantlig summa pengar utav en för honom själv helt okänd person. Han och Sofia, professor med specialisering mot marinbiologi och ekologi, ensamstående mamma och änka inleder ett förhållande. Tillsammans engagerar de sig i att bygga upp ett miljöforskningscentra i Tjärnheden utanför Abborrträsk.
Som läsare får jag en inblick i den natur som bokens huvudpersoner rör sig i. Rose-Maries beskrivningar gör att jag får en känsla av att jag nästan andas luften, förnimmer dofter och ser vyer som verkar finnas i området.

Boken innrymmer också flera parallella handlingar som gör det möjligt för mig att stifta bekantskap med bokens karaktärer. Växlingen mellan dessa nära beskrivningar av de människor som lever och arbetar i miljön och de rika miljöbeskrivningarna gör boken, för mig som är naturälskare, till en behaglig och livgivande utflykt.

Man anar också hos författaren en stark miljömedvetenhet och en varm kärlek till Tjärnheden och Abborrträsk. Och boken saknar inte konflikt och spänning. Att ärva en stor summa pengar är inte helt enkelt. Intresset från omgivningen blir stort, ibland lite för stort... Läs boken! jag rekommenderar den varmt.

(Min egen kommentar till recensionen: Tack Elisabeth!

 

 OM TJÄRNHEDEN:

Tjärnhedens dödisområde: Tjärnheden är sveriges största dödisområde med många sandmoränplatåer av skiftande storlek och höjd. En unik landskapstyp där inlandsisen, för ca 9000 år sedan, bröts sönder i gigantiska block som stannade kvar extra länge. Med sin ofantliga tyngd och med korta avstånd tryckte isen ned fördjupningar i marken. Dessa gropar finns i dag kvar som drygt 365 sjöar av mycket varierande storlek, inom ett område av lite mer än en kvadratmil. Inlandisen lämnade naturligtvis enorma mängder vatten efter sig och poetiskt uttryckt kan man kanske säga att den också "lämnade kvar sin urgamla ande" på Tjärnheden. När du färdas på länsväg 95 (Skellefteåvägen) mellan byarna Svartliden och Abborrträsk åker du i en mil, rakt igenom Tjärnhedens dödisområde.  

Lustiga tanke att man som fiskare skulle kunna byta sjö varje dag under året, men fortfarande befinna sig på tjärnheden. 

Unik möjlighet till fågelskådning: Uppe på toppen av Tjärnhedens högsta berg "Guttnäsberget" finns en bivack med grillplats, samt ett högt utsikts-fågeltorn där du som vandrare om sommaren eller som skoterförare vintertid, kan få en milsvid utsikt över en stor del av Tjärnheden. Som ornitolog kan du också i gränsområdet till Tjärnheden, i byn Grundträsk, finna en enastående fågelsjö med grillplats och fågeltorn. Där kan du bland flera sorters vadare och annat intressant också få se salskrakar och dvärgmåsar. Den originella strömstaren som kvittrande glad, trots en periodvis sträng kyla, dyker i sitt vatten, finns i bäckar och vattendrag runt omkring. Du kan också få se kungsörnar och flera sorters ugglor i området. Många sjöar på själva Tjärmheden är också värda ett besök. En bra regel är för övrigt att alltid ha med sig en kikare när du befinner dig i naturen.

 

Jag hade den stora glädjen att bli utvald att delta i en hyllningsantologi till Tomas Tranströmer med min dikt "KODADE BUDSKAP". Den gavs ut i samband med nobelfestligheterna. Dikten finns på sidan DIKTER här på min hemsida. Boken heter "181 dikter till Tranströmer" (finns bl a. i nätbokhandeln)

Diktsamlingen "VÄRLDENS SISTA DIKTSAMLING" dec 2012, hade jag också glädjen att få bli utvald till.  Tolvnitton förlag och poeter.se. Dikten heter "EN ROCKAD I TIDEN" och finns på sidan DIKTER här på hemsida. (Finns bl a. i nätbokhandeln)

 

Min första bok:

 "Vitterkarlens Varning och andra sällsamma berättelser ifrån farfar

  Herlogs tid" (Lumio förlag, Hedenäset)

 

gavs ut sommaren 2009 i samband med en hemvändarhelg i min hemby Abborrträsk. En annorlunda utgivning eftersom bokpaketet helt snöpligt anlände först dagen efter. Men jag fick improvisera med att visa ett provtrycksexemplar och mina originalteckningar ifrån boken istället. Många besökare tecknade sig ändå för en bok, på en lista som jag lagt ut på bordet. Så kan det också gå till vid ett boksläpp! Boken fick ett större gensvar än jag någonsin vågat hoppas på och sedan dess har jag låtit trycka upp ytterligare böcker som nu är utspridda över hela landet. Släktingar som jag inte hört av på många år har hört av sig. Jättekul!!

En av anledningarna till att jag skrivit just en samlingsbok med "sällsamma berättelser" är att jag under min uppväxt fascinerades av de många skrönor och sägner som mina föräldrar, gamla släktingar och många andra i bygden hade hört och förmedlat. Några av förmedlarna var själva "huvudrollsinnehavare" och faktiskt ofta i hembyn ansedda som seriösa och trovärdiga. De berättelser som finns med i boken är bara en liten del av den berättelseskatt som jag fått ta del av och det kommer en uppföljare i samma anda, om några år.

En annan anledning till att det blev just en bok med berättelser och sägner från förr är att jag personligen alltid varit mycket historieintresserad. Det är spännande att försöka tänka sig in i hur de människor som levt före oss har tänkt om saker och ting, hur de har upplevt och försökt förklara sin tillvaro. Hur kvinnors och mäns vardag och levnadsvillkor såg ut?

Dessutom, tror jag att det finns ett stort värde i att bevara gamla berättelser, sägner och myter. Inte för att i första hand bokstavligen tro på allt, utan därför att många av dessa myter mm. som sprungit upp ur årtusenden av människors liv och erfarenheter kan ha något viktigt att säga oss om vilka vi har varit, och om vilka vi är i dag.                                                                                                                                                                                           Våra förfäder levde i ett dagligt och nära samspel med naturen, som inte många av oss längre gör och den "asfaltkultur" som mer och mer tilltar (men som naturligtvis kan vara väl så bra och spännande) är tidsmässigt en så försvinnande liten del av vår historia och en så mikroskopiskt liten del av vårt totala, genom tiderna förvärvda kulturarv. Ett kulturarv med mycket medärvd livsvisdom och klokhet som behöver bevaras för kommande generationer, och människors perspektiv på tillvaron är viktig inför framtiden.

Trots vår enastående teknologi, kommer vi aldrig att kunna främja oss ifrån och strunta i hur naturen mår runt omkring oss. Eftersom vi själva är en del av den och helt anpassade till dess livsvillkor.

I boken "Vitterkarlens Varning finns åtta ovanliga händelser som enligt sägen ska ha utspelat sig för hundra år sedan och mera. Du får litterärt färdas bakåt i tiden. Och som Samuel Kvist säger i "Sagan om den sovande jungfrun".  "Hä ä alldeles sant. Je hör ju va ja säg". och "Hä förstå je väl att hä måst bety nånting". 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)